Woonvisie door gemeenteraad vastgesteld

Op 7 december is de nota Goed wonen in Delft Woonvisie Delft 2023-2028 door de gemeenteraad vastgesteld.

Aan de totstandkoming van de Woonvisie is een uitgebreid proces voorafgegaan. Samen met andere bewonersbelangenorganisaties in Delft hebben we onder de vlag Delfts overleg bewonersbelangenorganisaties in de beleidsvoorbereiding nadrukkelijk gevraagd om Delftse bewoners te betrekken bij de totstandkoming van de visie. Daar heeft de gemeente ook de gelegenheid toe gegeven, door bewoners in twee met input van DOBB georganiseerde bewonersbijeenkomsten de gelegenheid te geven hun inbreng te leveren voor de Woonvisie. Vanuit DOBB hebben we gereageerd op in juni gepubliceerde beleidslijnen, en hebben we een zienswijze ingediend toen de concept woonvisie ter visie lag wat tot diverse aanscherpingen in de tekst heeft geleid. Ook in de gemeenteraad is een uitgebreid debat gevoerd over de woonvisie, en is een aantal amendementen en moties aangenomen, die onder meer betrekking hadden op meer aandacht voor gezinswoningen, het belang van onzelfstandig wonen, collectieve woonvormen en bouwen voor Delftse jongeren.

We zijn blij met de aandacht voor en betrokkenheid bij dit belangrijke onderwerp: er ligt een mooi resultaat, al mag de vormgever opnieuw aan de slag om de amendementen in de al opgemaakte tekst te verwerken.

Enkele voor BBN sterke punten in de visie voor de kwaliteit van het wonen in Delft en in het bijzonder ook voor de binnenstad:

  • Er komt een Delfts Woonplatform, waarin de gemeente de samenwerking met de verschillende belangenorganisaties een structureel karakter gaat geven. Dit maakt dat ook bij de uitvoering van het beleid bewonersbelangenorganisaties een stem krijgen. Dat is voor ons een grote verbetering.
  • Er komt meer aandacht voor wijkgericht werken en wijkgerichte gesprekken, om samen met o.a. bewoners, particuliere eigenaren, woningcorporaties, zorgaanbieders te werken aan de uitvoering van de woonvisie.
  • De gemeente neemt meer regie, wat meer mogelijkheden biedt om beter te sturen op een programma dat aansluit op de behoefte vanuit de stad zelf.
  • Er worden ook sociale huurwoningen aan de voorraad toegevoegd (naast de studentenwoningen), verkoop van sociale huurwoningen mag alleen als dit gecompenseerd wordt, en er wordt onderzocht of terugkoop soms een mogelijkheid is.
  • Er komt meer aandacht voor het belang van leefbaarheid in de wijken
  • Het beleid op bescherming van de voorraad tegen verkamering en opdelen in microappartementen wordt gecontinueerd
  • Er komt meer aandacht aan woningen voor senioren gekoppeld aan buurtgericht zorgaanbod, al missen we de kwantificering hiervan
  • Er wordt (voor een substantieel deel op de campus) een fors aantal studentenwoningen bijgebouwd. Met de plannen van de TU om over een aantal jaren niet meer te groeien in Delft, maar weer te krimpen, biedt dit een perspectief op beperking van de druk op de bestaande voorraad.

Of de sterke punten uit de visie in de praktijk ook invulling gaan krijgen zal de toekomst leren. Als bewonersbelangenorganisaties zijn we hier nu meer dan in het verleden gesprekspartner bij; graag zullen we onze gezamenlijke kennis en ervaring vanuit de in DOBB samenwerkende organisaties daar inbrengen.

Voor de Woonvisie zie hier (NB: in de opgemaakte versie die nu op het de gemeentesite staat zijn de in de raad van 7 december aangenomen amendementen nog niet verwerkt).

geplaatst op
28 december 2023