Dagkaart voor binnenstad is misleiding bezoekers

Voor parkeren op een vergunninghouderplaats is een parkeervergunning of een bezoekersvergunning nodig. Deze vergunningen zijn formeel ontheffingen en vallen onder de gemeentelijke belastingen. Dit is gedaan om de boetes voor parkeren zonder vergunning in de gemeentekas te laten vloeien. Dit in tegenstelling tot gewone boetes die rechtstreeks in de rijksmiddelen verdwijnen en daardoor Delft wel de lasten, maar niet de lusten geven. Een onderdeel van de belastingwetgeving is dat iedere burger in de gelegenheid gesteld moet worden zijn belasting te betalen. Daarom moet parkeren tegen betaling op een vergunninghoudersplaats toegestaan worden er daarom staan er hier en daar op straat parkeerautomaten waarmee “belasting betaald kan worden om een dag op straat te parkeren”: de dagkaarten.

Tijdens de ledenbijeenkomst van 27 november werd erop gewezen dat toeristen en bezoekers van de binnenstad van Delft vaak niet in de gaten hebben dat zij bij een parkeerautomaat voor straatparkeren alleen een dagvergunning kunnen aanschaffen. De tekst op de automaat is niet duidelijk, zie de foto boven dit artikeltje, en bezoekers zijn vaak teleurgesteld of boos als blijkt dat zij een dagvergunning à € 30,00 hebben aangeschaft. Daarnaast wordt het hen ook niet duidelijk dat het de voorkeur verdient te parkeren in de parkeergarages rondom de binnenstad met als bijkomend voordeel dat in de parkeergarages alleen per (gedeelte van een) uur hoeft te worden betaald.

Wij hebben daarom een brief naar de gemeente gestuurd met het verzoek de tekst € 30,00 dagvergunning op het scherm te wijzigen in Let op! Hier alleen dagvergunning à € 30,00. In de parkeergarages rond de binnenstad kunt u parkeren en betalen per (deel van een) uur. Zo proberen wij een steentje bij te dragen aan de gastvrijheid van Delft. Daarnaast hopen wij dat door de nieuwe tekst op termijn ook meer bezoekers ervoor zullen kiezen rechtstreeks in de parkeergarages te gaan parkeren, wat minder onnodige verkeersbewegingen in de binnenstad geeft en dat is wat wij willen.

Voor de brief, zie hieronder.

geplaatst op
11 december 2019

Reacties

Door S. Rimmelzwaan (niet gecontroleerd) op
Informatie over parkeren in de binnenstad blijkt inderdaad erg onduidelijk voor bezoekers en zeker voor buitenlandse toeristen. Fijn als het wat gastvriendelijker wordt. Zou ook helpen als de info in het Engels wordt toegevoegd!

Door Carola Barth (niet gecontroleerd) op
Fijn dat jullie hier aandacht aan besteden. In het Raam staan de hele dag door bezoekers vertwijfeld op de knoppen te drukken. Een kleine verwijzing naar de Paardenmarkt zou ook al klantvriendelijk zijn.

Door Leonard Baart (niet gecontroleerd) op
Vanaf nu krijgen die mensen die vertwijfeld rondlopen op zoek naar borden of een betaalautomaat, of die toch maar afzien van 30 euro, ook nog meteen een boete a 90 euro als de scan auto langs rijdt, want er hoeft geen 'bon' meer onder de ruitenwisser. Er zijn sympathiekere manieren om te zorgen voor voldoende parkeerplekken voor de bewoners. Duidelijke borden bijvoorbeeld. Maar dat levert geen geld op.