VEH maakt kostenraming verduurzaming

Delft moet in 2021 het plan klaarhebben hoe Delft in 2050 aardgas vrij is. Hiertoe zijn drie bijeenkomsten belegd om bij de bewoners ideeën op te halen en een concept plan van aanpak te toetsen. De eerste bijeenkomst was op 23 mei , de volgende volgen op 19 juni en 3 september.

Tijdens de eerste bijeenkomst werd aan de bewoners onder andere de vraag voorgelegd hoe zij tegen de kosten van het verduurzamen van hun huis aankijken en hoe zij dit gaan betalen. De meeste bewoners en ook de vertegenwoordigers van BBN konden hier geen goed antwoord geven op geven, omdat het hun niet bekend is wat een en ander gaat kosten. Ook de gemeente kon (of wilde) hier geen informatie over geven, dit maakte de discussie lastig.

De Vereniging Eigen Huis heeft laten uitrekenen wat verduurzamen de woningbezitter kan gaat kosten zo blijkt uit het juninummer van Eigen Huis Magazine. Adviesbureau Berenschot zette de kosten per woningtype en per huidig energielabel op een rij voor de volgende typen woningen:

  • Appartement
  • Tussenwoning
  • Hoekwoning
  • Twee-onder-een kap-woning
  • Vrijstaande woning

Omdat geen woning hetzelfde is, deed Berenschot voor de berekeningen aannamen:

  • Alle woningen, behalve de appartementen, krijgen tien zonnepanelen
  • Woningen met energielabel A of B zijn voldoend egeisoleerd
  • Woningen met energielabel C t/m G worden geisoleerd naar niveau C
  • Woningen met energielabel A of B hebben reeds gedeeltelijk vloerverwarming
  • Woningen met energielabel C t/m G krijgen vloerverwarming op de begane grond
  • Alle woningen krijgen op de verdiepingen radiatoren die geschikt zijn voor lagetemperatuurverwarming
  • De grootte van de warmtepomp past bij de nieuwe isolatiewaarde van het huis, waarbij
    - woningen met energielabel A of B een all electic warmtepomp krijgen en
    - woningen met energielabel C t/m G een hybride warmtepomp krijgen en dus niet geheel van het gas afgaan.

De woningen in onze buurt zijn overwegend tussenwoningen. De berekeningen voor dit type woning staan in onderstaande tabel (klik op de tabel voor een vergroting):

veh

 

Het uitgangspunt dat woningen met energielabel C t/m G worden geisoleerd naar niveau C en niet naar A en B zal waarschijnlijk ingegeven zijn door het feit dat dit technisch nauwelijks haalbaar is en zeer grote financiele consequenties zal hebben. Het is duidelijk dat de huidige isolatiewaarde van grote invloed is op de kosten.

In Eigen Huis Magazine zal journaliste Daphne van Paasen vanaf nu verslag doen van haar poging om haar huis 0 op de meter te krijgen:”Ik ga onderzoeken of je – ook als je geen halve ton tot je beschikking hebt – in de richting kunt komen van die fel begeerde nul op de meter. Makkelijk gaat het niet worden; mijn negentiende-eeuwse huis heeft weliswaar bijna overal hr++ glas en een van buiten geisoleerd dak, maar geen spouwmuur en een tamelijk ondiepe kruipruimte. De o zo ‘autentieke’ deur met matglas en smeedijzer beslag kiert óf klemt, afhankelijk van de vochtgraad buiten. Ik zou graag een (hybride?) warmtepomp willen en zonnepanelen, maar kan dat in dit huis? Of zijn er andere maatregelen rendabeler?”

Voor de indicatie van alle investeringskosten, subsidiekosten en jaarlijkse kosten van alle typen woningen klik hier

Voor de column van Daphne van Paasen klik hier.

geplaatst op
17 juni 2018