Oplossing problemen met luchtwarmtepompen stap dichterbij

Afgelopen zomer is het ontwerp Warmteplan Delft 2021 ter visie gelegd. Het warmteplan kent drie alternatieve manieren om duurzaam te verwarmen, dat zijn warmtenet, all electric en duurzaam gas. De laatste optie is volgens het warmteplan financieel gezien het meest aantrekkelijk voor de buurten met smalle straten en veel oude, relatief slecht te isoleren huizen. Dit zijn de met lichtblauw aangegeven buurten in het uit het warmteplan afkomstige plaatje boven het artikel. Dit betreft ook de meeste buurten in de binnenstad. Duurzaam gas komt naar verwachting pas na 2040 in voldoende mate beschikbaar. Daarom noemt het warmteplan als tussenoplossing een hybride luchtwarmtepomp. Dit is de combinatie van een cv-ketel op aardas en een luchtwarmtepomp. Luchtwarmtepompen geven echter veel overlast in de buurten met oude woningen. Wij willen een nader onderzoek hoe deze problemen voorkomen kunnen worden. Daartoe hebben wij samen met de twee andere belangenverenigingen in de binnenstad een zienswijze op het ontwerp-Warmteplan Delft 2021 ingediend. Wij hebben daar eerder over bericht, klik hier

Onderkenning van onze problemen
In de reactie op onze zienswijze onderkent de gemeente de problemen:

“Wij zijn vooralsnog geen voorstander van grootschalige toepassing van hybride warmtepompen in de binnenstad, om dezelfde redenen die u ook aangeeft. Wij gaan in de periode na vaststelling van het Warmteplan nader onderzoek doen naar wat er wel en niet mogelijk en wenselijk is in de binnenstad. We houden daarbij natuurlijk ook de landelijke ontwikkelingen in de gaten. De zienswijze leidt tot aanpassing van het Warmteplan.” 

Naar aanleiding van alle ingediende zienswijzen is er een aangepast warmteplan gemaakt, nu geheten voorstel Warmteplan Delft 2021. Dit warmteplan ligt bij de gemeenteraad ter vaststelling. In dit warmteplan is nu de toezegging opgenomen voor een nader onderzoek betreffende de door ons genoemde problemen. Bij de toezegging is echter geen einddatum voor het onderzoek genoemd. Voorkomen moet worden dat het nader onderzoek naar de effecten van luchtwarmtepompen in de oude buurten doorgeschoven wordt totdat de warmteuitvoeringsplannen voor deze buurten aan de beurt zijn (dat is volgens het warmteplan pas na 2030 en mogelijk pas na 2040). Want in de tussentijd kunnen er dan wel hybride luchtwarmtepompen geplaatst worden met alle problemen van dien. Daarom hebben wij in onze zienswijze ook gevraagd om een verbod op het plaatsen van hybride luchtwarmtepompen totdat het toegezegde nader onderzoek is afgerond. Hierop heeft de gemeente geantwoord:

“Het plaatsen van luchtwarmtepompen is aan regels gebonden. Als aan deze regels wordt voldaan, mag de voorziening geplaatst worden en/of is er sprake van een gebonden beschikking. Met andere woorden: wij kunnen een vergunning dan niet weigeren. Bij nieuwbouw- ontwikkelingen nemen wij wel in de anterieure overeenkomst op dat warmtepompen en airco's niet geplaatst mogen worden. De zienswijze leidt niet tot aanpassing van het plan.”

Het is uiterst zuur dat bij nieuwbouwwoningen met een grotere geluidswering dan oude woningen er wel mogelijkheden zijn om luchtwarmtepompen te reguleren, maar niet bij het plaatsen van luchtwarmtepompen in buurten met oude huizen met een slechte geluidsisolatie. Wij willen de gemeente uitdagen hier creatiever in te zijn, en te bezien of er mogelijkheden zijn voor het creëren van uitzonderingssituatie voor wijken met specifieke problemen. De overheids Standaard voor isolatie kent aan de woningen van voor 1945 een aparte status toe; mogelijk biedt de status van beschermd stadgezicht met enige creativiteit een aanknopingspunt. Er kan ook gedacht worden aan maatregelen de gebruiksfase betreffende. Verder zien we mogelijkheid om straks in het Omgevingsplan strengere omgevingswaarden op het terrein van geluid voor binnenterreinen op te nemen, en te werken met maatwerkvoorschriften bij de vergunningverlening om overlast te voorkomen. In elk geval moet in de voorlichting zoals door het Energieloket de aanschaf van warmtepompen in deze gebieden sterk worden ontmoedigd.

Samenvattend
Wij maken ons grote zorgen over het toepassen van luchtwarmtepompen in de oude buurten en de gevolgen daarvan voor ons woon- en leefklimaat. Wij zijn blij dat de gemeente onze zorg deelt en nasder onderzoek gaat doen naar de effecten van het toepassen van luchtwarmtepompen in buurten met oude huizen. Op twee onderdelen zien we ruimte voor verbetering. Daarom hebben wij de gemeenteraad, want daar ligt het voorstel ter vaststelling, verzocht in het warmteplan op te laten nemen:

  • een concrete einddatum voor het afronden van dit nader onderzoek, zodat voorkomen wordt dat de resultaten te laat komen en in de tussentijd het plaatsen van luchtwarmtepompen gewoon doorgaat. Wij stellen als einddatum voor 1 januari 2023
  • dat komend jaar onderzocht gaat worden hoe op een vernieuwende, creatieve wijze beleidsinstrumenten kunnen worden ingezet om het plaatsen en gebruik van luchtwarmtepompen in buurten met oude huizen met een slechte geluidsisolatie te reguleren dan wel heel sterk te ontmoedigen.

Voor het voorstel Warmteplan Delft 2021 klik hier

Voor onze brief aan de gemeenteraad klik hier 

geplaatst op
31 oktober 2021
Tags: