Succesvolle avond Verduurzaam je huis

Energie besparen is hard nodig. Voor het klimaat, uit geopolitieke overwegingen en nu de energieprijzen hoog zijn net zo goed voor je eigen portemonnee. Huurders en huiseigenaren kunnen op vele manieren aan de slag en de mogelijkheden lijken oneindig; van ledlampen in de keuken tot het isoleren van je dak. Daarom was de BNN-bijeenkomst van 15 februari geheel aan het onderwerp Verduurzaam je huis gewijd.

De algemene regie van de avond was in handen van ons lid Michiel Brouwer die actief is bij Deelstroom. Jan Bijl, energiecoach van 015Duurzaam en binnenstadbewoner, vertelde over de vele manieren om energie te besparen. Hij verdeelde zijn verhaal in vier delen: besparen door je gedrag en gewoontes aan te passen, besparen door kleine maatregelen, besparen door extra aandacht voor de cv-installatie en besparen door isoleren en andere grote ingrepen. Na de pauze gingen hij en Michiel in op vragen.

Henk van Bergen toonde spontaan een aantal opnamen die had gemaakt met een warmtecamera. Uit deze opnamen bleek duidelijk waar de warmte door deuren, ramen en muren verloren gaat en dat gordijnen echt helpen de warmte binnen te houden (zie toelichting in de presentatie in de bijlage).

warmtecamera

Als laatste werd een aantal voorbeelden uit de buurt getoond van het isoleren van een schuifraam met daarboven glas in lood. Dit onder het motto: leer van je buren, vraag hoe zij het hebben aangepakt.

Aan het einde van de avond kon ingetekend worden voor een gratis bezoek van een energiecoach. Daarnaast kon er ingetekend worden voor het deelnemen aan een EnergyParty. Dit is nieuw concept waarbij, een groep buren drie maanden wordt begeleid door een expert. Dus de energiecoach maar dan een die je drie maanden lang bij de les houdt. Voor beide was grote belangstelling. En wil je alsnog met een van de twee meedoen? Stuur dan snel een mail naar bestuur@binnenstadnoord.nl, en gaan we na of er nog plek is.
De zeer interessante avond werd afgesloten met een borrel.

Om meer te weten over 015Duurzaam klik hier

Voor de presentaties van de avond, zie hieronder.

 

geplaatst op
23 februari 2023