Schone slapers

Een schone stad: wie vindt dat niet belangrijk? We zijn blij dat de gemeente het schoonhouden van de binnenstad hoog op haar prioriteitenlijst heeft staan. Dat is ook helaas noodzakelijk: de binnenstad wordt intensief gebruikt, en zeker voor een deel van het uitgaanspubliek blijkt opruimen niet het sterkste punt.

Dat betekent schoonmaken dus, wil de stad er weer netjes uitzien voor bewoners en bezoekers. Alleen: wanneer maak je dan schoon? Tot voor kort gebeurde dat op zaterdag begin van de avond, maar sinds kort op zondagochtend en inmiddels zelfs voor 7 uur. Als je dan aan de voorkant van een huis slaapt, kan het zomaar betekenen dat je nachtrust ruw onderbroken wordt door de schoonmakers die prullenbakken legen, met bladblazers tekeer gaan en de straat boenen met een veegwagentje, om de stad weer spik en span te maken voor toeristen.

Is dat normaal? Wij vinden van niet. In het evenementenbeleid is bepaald wat goede op- en afbouwtijden zijn bij evenementen. Juist ook in het belang van de nachtrust van omwonenden. Er is daar bepaald dat op- en afbouwwerkzaamheden op maandag t/m zaterdag alleen mogen plaatsvinden tussen 7.00 uur en 23.00 uur. Op zondag is het tijdsslot tussen 10.00 uur en 23.00 uur. En verder wordt organisaties aanbevolen om bewust te kiezen voor geluidsarm materiaal bij op- en afbouw (bijvoorbeeld door bij het goederenvervoer zo veel mogelijk met luchtbanden te werken). Daarnaast mag er op zondag uit geluidsoverlastoverwegingen ook pas vanaf 10.00 uur worden bevoorraad.

Naar aanleiding van een klacht van een omwonende over het vroege tijdstip voert de gemeente aan dat met geluidsarme apparaten wordt gewerkt. Dat is natuurlijk fijn, al is dan direct de vraag al of een geluidsarme bladblazer bestaat. Belangrijker is dat het in strijd is met het eigen gemeentelijke beleid dat er op zondagochtend geen geluidsoverlast voor 10.00 mag plaatsvinden. Daarom wat ons betreft pas vanaf 10.00 uur of weer gewoon begin van de zaterdagavond. Want het is toch te gek dat als bezoekers de stad vervuilen, de nacht wanneer er geen bezoekers meer zijn wordt gebruikt om de stad schoon te maken alsof er geen bewoners zijn, zodat nieuwe bezoekers weer een schone stad treffen. 

Heeft u ook last van te vroege werkzaamheden in de openbare ruimte, meldt het bij de gemeente en geeft het graag door via bestuur@binnenstadnoord.nl.

geplaatst op
04 september 2019