Onderzoek naar betalen voor grofvuil ophalen en invoeren diftar

De bronscheiding van het huishoudelijke afval in Delft ligt ver onder het gewenste niveau. Mede hierdoor nemen de kosten van het huisvuil verwerken steeds meer toe. Het Afvalbeleidsplan 2025 – 2030 bevat maatregelen die de scheidingspercentages moeten verhogen. Sommige maatregelen zijn technisch van aard zoals betere inzamelingsmogelijkheden en –middelen; sommige lopen rechtsreeks via de portemonnee van de bewoners zoals het niet mee gratis ophalen van grofvuil aan huis en het invoeren van een gedifferentieerd tarief voor het ophalen. Het Afvalbeleidsplan is besproken in de gemeenteraadsvergadering van 13 juni, waarbij diverse moties en amendementen werden ingediend.

Betrekken van burgers en bedrijven bij afvalreductie
In Delft produceren wij per jaar per inwoner 212 kg huishoudelijk afval. Het Afvalbeleidsplan geeft aan hoe dit wordt ingezameld. Zo veel mogelijk gescheiden; dat is goed voor het milieu en de portemonnee. De meest efficiënte manier is het voorkomen van afval. Actie aan de voorkant dus, in plaats van aan de achterkant van het proces. Hiertoe werd een motie ingediend met de strekking in het afvalbeleid de focus meer te leggen op het voorkomen van afval, en de burgers en bedrijven actief te betrekken bij de ontwikkeling en uitvoering van maatregelen gericht op het verminderen van afvalproductie. In Zoetermeer, Arnhem en Amsterdam zijn/worden reeds ervaringen opgedaan om grote groepen burgers actief te betrekken bij het afvalbeleid. De motie werd aangenomen. De raad verwacht in het derde kwartaal van 2025 (!) geïnformeerd te worden over de voorgenomen participatiemethode.

Betalen voor grofvuil ophalen
Het Afvalbeleidsplan stelt voor onderzoek te doen naar de effecten van het laten betalen voor het ophalen van grofvuil in Delft. Het invoeren van een tariefstelling voor ophalen van grofvuil zal naar verwachting van de gemeente inwoners motiveren vaker zelf hun grofvuil naar de milieustraat te brengen. In de gemeente Rijswijk is het aantal ophaalafspraken met 60% gedaald na invoering van een betaling. Als voordelen worden gezien dat het grof huishoudelijk afval beter gescheiden binnenkomt en voor hergebruik in aanmerking komt en dat de capaciteit van de milieustraten beter wordt benut. Delft is naast Leidschendam-Voorburg de enige gemeente binnen het Avalex-gebied waar ophalen gratis is, zie ook onderstaand overzicht.

Naar aanleiding van dit voornemen werd het amendement Behoud halen zonder betalen ingediend. Als motivatie werd gegeven dat de kosten van het ophalen van het grofvuil anders onevenredig bij een bepaalde groep Delftenaren terecht komen, namelijk bij de Delftenaren die geen auto tot hun beschikking hebben om het zelf weg te brengen, en dat er is een groot risico is dat de kosten Delftenaren ervan zullen weerhouden om hun afval netjes door Avalex te laten ophalen, met als gevolg meer illegale stortingen en dumpingen. Het amendement werd verworpen.

Invoeren gedifferentieerd tarief
Een landelijke benchmark laat zien dat zowel de milieuprestaties als de kosten voor het afvalbeheer verbeteren door het invoeren van een recycletarief, ook wel diftar (gedifferentieerde tarieven) genoemd. Daarom stelt het college voor een onderzoek te laten uitvoeren naar het invoeren ervan in Delft. Inwoners laten betalen voor het restafval dat ze aanbieden kan op basis van gewicht of op basis van volume-frequentie. De laatste vorm is de meest toegepaste vorm en de vorm die het meest duidelijk en betrouwbaar is. Om deze vorm mogelijk te maken, moeten alle voorzieningen voor restafval een identificatie krijgen (minicontainers met chip en ondergrondse containers met elektronische toegangscontrole). Alleen dan kan het aanbod tot een perceel teruggeleid worden en kan de gemeente het afvalaanbod verrekenen met de inwoners. De raad had bezwaren tegen het voorstel. Weliswaar is in veel gemeenten in Nederland diftar al ingevoerd, maar overwegend in plattelandsgemeenten en nog niet in grote steden, zie de paarse gebieden in de figuur boven het artikel. Daarnaast heeft Delft gedeeltelijk gescheiden inzamelen van restafval en PMD en gedeeltelijk het via nascheiding verwijderen van PMD uit het restafval (zoals in de binnenstad). Daarnaast wordt verwacht dat diftar duurder is en leidt tot het meer illegaal dumpen van afval. Het volgende amendement werd unaniem aangenomen: "Zelf geen experiment naar een resttarief uit te voeren, maar de raad op een later moment te informeren over onderzoeken naar een resttarief in vergelijkbare gemeenten ((tenminste) vergelijkbaar in omvang, met een dichte bebouwing en een diversiteit aan doelgroepen) en die PMD deels met bronscheiding en deels met nascheiding inzamelen. Indien deze ervaringen in vergelijkbare gemeenten positief zijn, kan dit resulteren in een voorstel aan de raad."

Voor het Afvalbeleidsplan 2025 - 20230 klik hier

 

 

 

 

 

 

;

geplaatst op
23 juli 2024
Tags: