Nieuwjaar en cultuur

nieuwjaar

Op 18 januari hield BBN de nieuwjaarsbijeenkomst. Veel leden en enkele politici en ambtenaren gaven acte de presence. Een mooie gelegenheid om ideeën uit te wisselen. Ook waren er enkele toespraken. Naast de toespraak van de voorzitter (zie bericht hier), waren er pitches rond wat er aan kunst en cultuur het komende jaar in de binnenstad te verwachten is.

Nathalie van der Hak, Delvenaar en buurtgenoot, Directeur van Delfts Peil. theaterwetenschapper en cultureel ondernemer presenteerde een agenda en waar je moet zijn in 2017, en had diverse mensen meegenomen die hier iets op aanvulden. Linda Ammerlaan (Prinsenkwartier over festival), Madeleine Kuipers (Winterpodium), Roel Funcken (Fringe) en Willem Overgaag (impresariaat).

Hieronder de belangrijkste punten uit de agenda van Nathalie van der Hak en het pleidooi van Willem Overgaag over het belang van cultuur voor de stad en het behoud van parels in de stad als Rietveldtheater en Prinsenkwartier.

Nathalie van der Hak: agenda voor 2017

Nathalie van Hak

Nathalie van de Hak introduceerde de volgende zaken:

  • 19 maart start expositie Bord voor je Hof in museum Prinsenhof Delft zie: www.bordvoorjehof.nl
  • One on Stage, performance van jongeren in Theater de Veste op 2 april tijdens Delft moves en in de Buitenhof
  • Mooie programma’s in Rietveld theater en Theater de Veste
  • Garage van Bemmelen transformeert op 22 april en 23 april een weekend lang tot museum. Op het buitenterrein worden voertuigen tentoongesteld die een haast compleet overzicht geven van de spectaculaire evolutie die Citroën de afgelopen decennia doormaakte. Binnen de garage vind je oude reclames, een filmvertoning en een museumshop. Voor de deur komen foodtrucks te staan. Toegang is gratis
  • Za 30 april 19:30 uur 'Dwalen door Poptahof' straatkunst van Delftse Maakweken Poptapark gratis
  • 1-11 juni Fringe festival
  • 3D tekening met muzikale programmering op Bastiaansplein
  • Begin juni  IFOT en the research exhibition (175 innovaties van de TU)
  • vr 23, za 24 en zo 25 juni: 'Mooi Weer Spelen' (inter-)nationaal straatkunstfestival Markt en Doelentuin gratis
  • Jazzfestival
  • Zo 24 september 14:00 uur: 'Picnic at the park' stedelijk picknick-muziekfestival Poptapark gratis
  • Za 21 oktober 19:30 uur: 'Dwalen door Poptahof' straatkunst van Delftse Maakweken Poptapark gratis
  • Museumnacht
  • Lichtjesavond
  • Winterpodium

Willem Overgaag over belang van kunst en cultuur

Willem Overgaag

Mijn naam is Willem Overgaag van Impresariaat WILLEM en voorheen van café-diner Vlaanderen. Impresariaat? Wat doe je dan? Ik bemiddel tussen artiest en opdrachtgever en die opdrachtgever kan een theater, school, bedrijf of instelling zijn. Van dagvoorzitterschap op een congres tot een cabaretvoorstelling, van muziektheater tot workshop humor op de werkvloer; ik doe dit landelijk.

Ik was vorige week op de nieuwjaarsborrel van Het Mondriaan Fonds en daar zei directeur Birgit Donker het volgende:

Kunst en cultuur zijn vrijhavens van de verbeelding. Grenzeloos zijn ze en ze kunnen nieuwe waarden en wegen aandragen. En daarom zijn ze zo essentieel; voor een open democratie die meer is dan de meerderheid van stemmen. Voor een wereld waarin je maar beter niet bang kunt zijn voor veranderingen, want die komen er toch wel, en dan kun je ze best op creatieve wijze omarmen.
Daarom loont het zo onbedaarlijk als samenleving om in kunst en cultuur te investeren. Dat levert lang niet altijd financieel gewin op, maar altijd onschatbare immateriële waarde.
Aldus Donker

Je kan het niet uitdrukken in geld maar een kind dat klimt op huisje boompje beestje van Hans Kuyper op de Brabantse Turfmarkt. De 5 meter hoge schemerlamp van Wan Li Ya hier voor de deur maakt iets los bij mensen. ‘Wees blij’ maakt een gesprek los. Beelden in de grachten: de ene vind je mooi en de ander afschuwelijk, maar het prikkelt je. Ook onbewust neem je het in je op en verwerk je het in je hersens en hart. Het kan je raken en je dag veranderen. De één luistert naar Bach de ander Rapper Jay-Z. Van kind tot bejaarde: iedereen heeft een mening over kunst en cultuur. Over muziek, een beeld, een schilderij, een lied, een voorstelling.

Het Rietveldtheater is een plek waar jong en oud samenkomt. Theater overdag voor ouderen maar ook ontplooiing voor jong talent op veelal de avonden. Een diverse programmering, laagdrempelig en betaalbaar. En talent kan zich daardoor ontwikkelen. Veel theaters letten vandaag de dag steeds meer op stoelbezetting, gaan van 120 naar 80 voorstellingen, worden gekort op hun subsidie en dat gaat ten koste van jong talent. Gelukkig hebben we in Delft nog een plek waar jong talent wel welkom is. Dat geldt ook voor Het Prinsenkwartier waar ze zich juist weer richten op kleine parels in de kunst en een rol als aanjager vertegenwoordigen. Zo zijn er meer initiatieven in Delft die niet altijd een groot publiek trekken, maar o zo belangrijk zijn. Koester dat.

Ik denk ook dat we in deze tijd een open houding moet hebben, in gesprek moeten gaan met elkaar en elkaars culturen omarmen, verbinden en kunst en cultuur verbindt - dat is bewezen.

En nog een kritische noot aan de bestuurders van onze mooie binnenstad. We hadden in 2016 1 miljoen toeristen in Delft (A’dam 17 miljoen). Ik vind dat nogal wat voor een stad als Delft 1 miljoen! en daar moet je mijn inziens beleid op maken. De sociale binding tussen de bewoners staat namelijk op de tocht. Ik schets u even een zwart beeld: Huizen worden duurder, zo niet onbetaalbaar. Bewoners trekken weg uit de binnenstad, vrijgekomen panden kunnen worden ingericht tot ‘eten & drinken to go’, pandjesbazen slaan hun slag, vervuiling door o.a. toeristen neemt toe en de nieuwe exploitanten hebben geen binding met de stad, wonen niet in deze stad en komen & gaan wanneer ze willen. Delft mag geen stad worden voor passanten. Dat geldt voor de ondernemers, bewoners maar ook voor de toeristen. Waar veel mensen komen valt veel geld te verdienen. Airbnb, bierfietsen, toeristenwinkels, segways, steps etc. Delft mag geen pretpark worden. A’dam was te laat en de gemeente komt nu terug op een aantal beslissingen. Tuurlijk, Wij zijn geen A’dam maar houd wel vinger aan de pols. Belast je stad niet teveel; laat de pleinen de pleinen en kijk goed welke evenementen in een binnenstad passen (binnenstad-proof zijn) en welke naar de buitenterreinen moeten. En die hebben we op bijna loopafstand.

Sociale binding hoort bij de stad net zo zeer als cultuur en kunst. Mijn wens voor 2017: ‘zet een fiets overeind, zeg je buurman gedag als je hem/haar tegenkomt en wees lief – ook voor je niet-naasten. En verbindt’ . 

geplaatst op
28 januari 2017