Keramieken kaart Delft genomineerd voor Le Comteprijs 2020

Dankzij coronatijden is ie bijna stiekem geopend in de Papenstraat, de keramieken kaart van Delft. Na uitstel van de geplande openingshandeling, gebeurde dat uiteindelijk in een bescheiden setting – met live stream - in juni (zie hier).

Allesbehalve stiekem was het voorproces; vele vrijwilligers hebben hun steentje bijgedragen aan de totstandkoming van de kaart, waarover dit leuke filmpje een tipje van de sluier oplicht.

De kaart maakt sinds maart 2020 een blinde muur een stuk mooier. En is een trekker op zich zelf! De keramieken kaart is een afbeelding van de Delftse binnenstad gebaseerd op een zeventiende-eeuwse stadsplattegrond, de Kaart Figuratief van Delft.

Met vier anderen is de keramieken kaart genomineerd voor de Le Comteprijs 2020, zie hier.

De jury meldt bij de nominatie van de keramieken kaart:

β€œDe kaart, in feite een groot tableau, is opgebouwd uit kleinere, driedimensionale stukken keramiek. De grotere panden zoals de kerken en het stadhuis zijn, hoewel herkenbaar, duidelijk vereenvoudigd en erg vrij weergegeven. Evenals de afzonderlijke gebouwtjes is ook de complete afbeelding geen exacte kopie, maar een vrije interpretatie van de historische voorbeelden.
De keramieken kaart, op zich al een opvallend en mooi kunstwerk, heeft daarmee ook een toegevoegde betekenis als een hedendaagse interpretatie van de historische kaarten van Delft. Het kunstwerk, naar een idee van Colja de Roo en Nan Deardorff-McClain, is uitgevoerd samen met scholieren van het Stanislascollege.”

Een terechte nominatie, wat BBN betreft. Wij zien hem graag als winnaar. Nu hebben we daar niets over te zeggen, behalve dan voor wat betreft de publieksprijs. Want naast de Le Comteprijs van Delfia Batavorum is er ook de 'Delft op Zondag Publieksprijs' voor de verfraaiing die de lezers van Delft op Zondag het meest geslaagd vinden (lees hier). Daarover kunt u meestemmen, door uiterlijk zondag 9 mei uw keuze te mailen aan redactie@delftopzondag.nl onder vermelding van 'Le Comteprijs'. Vindt u net als wij dat de keramiekenkaart de publieksprijs verdient? Stem dan op deze genomineerde!

geplaatst op
22 maart 2021