Het soldatenbosje: een groene parel in de binnenstad

soldatenbosje

Het soldatenbosje is een bijzonder stukje binnenstad.  Door de huidige dichte begroeiing en de hoge bomenkruin is er een vochtige onderbegroeiing ontstaan, die ideaal is voor insecten en de daarop jagende vogels. Ook is het een prettige plek voor egels die toch al veel te lijden hebben in Delft. De met klimop begroeide bomen en het lage kreupelhout vormen een perfecte plek voor vogels om hun kroost groot te brengen. De boomkruiper, heggemus, winterkoning en Vlaamse Gaai worden regelmatig waargenomen. De hoge bomen vormen een mooie waarnemingsplek voor de Sperwer en Torenvalk. De zeldzame vleermuizen die o.a. wonen in de oude bibliotheek van de TU aan het Oostplantsoen vliegen ’s avonds door de bosjes op zoek naar voedsel. De vochtige ondergrond is aan het eind van de zomer de plek waar paddenstoelen tevoorschijn kunnen komen en niet door mensenvoeten worden vertrapt.

soldatenbos

Het bosje is onderdeel van de Delftse ecologische structuur: het is onderdeel van een groene wig, waar het recreatiegebied van het Delftse Hout via de Tweemolentjeskade en het bosje de binnenstad in komt; daarmee is het een essentieel onderdeel van de Stad-Land verbinding naar het Delftse Hout.

Het bosje draagt ook bij aan de sfeer in de binnenstad.  De hoge bomen van de bossages aan beide zijden van het Oostplantsoen vormen een  prachtige kruinenboog waaronder het zomers heerlijk koel is. Nergens in de binnenstad van Delft fiets/wandel je onder een dicht boogvormig bladerdak. Nergens heb je direct langs het Rijn-Schiekanaal zo’n wilde groene oever.

Het rommelige karakter is mede de charme van het bosje, en draagt bij aan de ecologische waarde. Wat niet wegneemt dat enig onderhoud aan het bosje nodig is, om het ook op de langere termijn zijn kwaliteiten te laten behouden. De voorgenomen dunning lijkt in dit doel te passen. De vrij rigoureuze verwijdering van de onderbegroeiing die nu al heeft plaatsgevonden aan de Geerwegzijde baart wel tot zorgen (zie foto).

soldatenbos

Gaat het nu hier om een beter uitzicht voor de nieuwe woning op het kanaal, of om een ingreep om het huidige karakter van het bosje te behouden?

Belangrijk voor BBN is dat het bosje zijn huidige speciale karakter houdt. Daar zullen we de gemeente, als eigenaar van het bosje, zo nodig ook op aanspreken.

geplaatst op
24 februari 2015

Reacties

Door A. Th. Van Wissen (niet gecontroleerd) op
BNN, Na bovenstaand artikel gelezen te hebben vraag ik mij af namens wie de auteur schrijft en namens welk democratisch gekozen college. In de 20 jaar dat ik aan de Voorstraat gewoond heb is mij nog nooit wat gevraagd en in de 9 jaar dat ik aan de Oostsingel woon met uitzicht op het groen tussen de DDS en de Kantoorgracht is mij ook nog nooit wat gevraagd.

Door L:eo (niet gecontroleerd) op
Het soldatenbosje moet behouden blijven! Wees blij dat we dit groen nog hebben in de binnenstad, en het niet alleen met nep VINEX-groen moeten doen.

Door Everard Warffemius (niet gecontroleerd) op
Steun vanharte de inzet om speciale karakter te behouden. De gemeente als eigenaar daarop aanspreken lijkt me een adequate reactie

Door marijke Faber (niet gecontroleerd) op
Ik vind ook dat het soldatenbosje behouden moet worden

Door Hans Richters (niet gecontroleerd) op
Dank zij de democratie, die wij in Nederland zo waarderen, mag u op de inhoud van het artikeltje hierboven reageren. Dat u nog nooit wat gevraagd is is jammer, nu is uw kans om uw mening te geven.

Door Hans Richters (niet gecontroleerd) op
Na een rigoureuze verwijdering van de nog weinige struiken vorige week, vandaag een verdere afbraak van het bosje. Aanwezig personeel zegt in opdracht van de gemeente te handelen. Heb wat foto's gemaakt. Hoe kan het dat de gemeente bomen laat verwijderen zonder inspraak?

Door A.Th.van Wissen (niet gecontroleerd) op
Tijdens mijn dagelijkse wandeling en gesprekken met tientallen buurtgenoten is een ieder uiterst tevreden over de aanpak van het groen tussen de DDS en de Kantoorgracht waarbij men zich afvraagd waarom niet alle klimop verwijderd is zodat de bomen weer hun vrijheid terug krijgen. Mijn vraag is nogmaals namens wie spreekt de belangenvereniging, namens hoeveel personen, gaat men langs de deuren met enquette formulieren, zou ik toch willen weten als ik bestuurder van Delft zou zijn

Door Hans Richters (niet gecontroleerd) op
Tijdens de ledenvergadering van 10 februari j.l. werd bekendgemaakt dat er 232 leden zijn. Als u op een van de witte knopjes klikt bovenaan deze pagina kunt u meer informatie opvragen of zelfs meteen aanmelden als lid.