Boomspiegeltuintjes

Boomspiegeltuintjes geven extra kleur en sfeer aan de straat en zij zorgen er ook voor dat er minder afval op straat blijft liggen. Mensen gooien liever geen vuil tussen de planten en bloemen, waardoor de straat schoner blijft. Tevens komt er minder honden- en kattenpoep voor in aangeplante boomspiegels. Bijen en vlinders leven van de nectar en het stuifmeel van bepaalde planten en verspreiden het stuifmeel naar andere bloemen en planten. Een boomspiegeltuintje is een makkelijke manier om de biodiversiteit van de stad te verhogen en de soortenrijkdom te stimuleren. Dit vertelde ook onze stadsecoloog Diny Tubbing tijdens haar presentatie op de BBN-bijeenkomst in september, zie hier.

BBN wil het beplanten van boomspiegels verder stimuleren. Er zijn al veel mooie voorbeelden te vinden. Maar om mensen die dat nog niet gedaan hebben te ondersteunen, hebben wij in december de versier je boomspiegelmiddag gehouden (zie hier) en daarvoor hebben wij narcisbollen ter beschikking gesteld. Nu de narcissen vrijwel uitgebloeid zijn (laat het groen gewoon afsterven, dan komen ze volgend jaar weer op) wordt het tijd om na te denken over de verdere begroeiing. Om te helpen hebben wij een lijst bijgevoegd met geschikte planten met bijbehorende foto. De lijst is onderverdeeld in:
1. Zonnige standplaatsen
2. Wilde planten
3. EĂ©njarigen
4. Halfschaduw
5. Schaduw
6. Enkele heesters
Voor de plantlijst zie onderaan dit stukje.

Op de site van de gemeente staan enkele richtlijnen en tips over boomspiegeltuintjes, klik hier.
Heeft u goede of minder goede ervaringen met het beplanten van boomspiegels: laat het andere bewoners weten, door een reactie te plaatsen op dit bericht.

geplaatst op
17 april 2017

Reacties

Door Hanneke de Jong (niet gecontroleerd) op
Het is erg leuk om je boomspiegel te beplanten maar zo jammer als mensen van de gemeente de fris opgekomen wederik en zaailingen van 1- jarigen er in een onbewaakt ogenblik uit komen schoffelen. Uithuilen en opnieuw beginnen dan maar.

Door Hans van Bodegom (niet gecontroleerd) op
Kortgeleden zijn bij mij de boomspiegels geschoffeld. De schoffelaren gingen netjes om de plantjes heen. Ik heb even met hun staan praten en zij vertelden dat zij het maken van boomtuintjes een leuke en goede actie vinden. Hanneke, ik denk daardoor dat het schoffelen van jouw boomspiegel is gebeurd uit onwetendheid en niet uit onwil. Het plaatsten van een waarschuwingsbordje kan wellicht helpen.