Binnenstad Noord een monumentale boom rijker

Bij het Hofje van Pauw staat een Moerbeiboom; deze staat er vermoedelijk al sinds 1707 lezen we in de berichtgeving van Natuurlijk Delfland. De boom is een Morus nigra van de ondersoort multicaulus. Deze soort moerbei is in 1821 in Europa geïntroduceerd.

Dat deze moerbei een stuk ouder is en al veel langer in Nederland staat, komt door de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Deze was wat de botanische import betreft geheel onafhankelijk, waardoor veel soorten veel eerder al in Nederland zijn geïntroduceerd. De VOC ging vanaf 1700 handelen vanuit India, waar deze ondersoort multicaulus vandaan komt. Het is dus goed mogelijk dat de VOC deze soort begin 1700 al in Nederland heeft geïntroduceerd. In Delft bestond al sinds 1602 een Kamer van de VOC.

Uit onderzoek dat is uitgevoerd samen met de gemeente en bureau Copijn Boomspecialisten blijkt dat de boom daar waarschijnlijk al honderden jaren staat. De zwarte moerbei (Morus nigra) lijkt al bij het ontstaan van het hofje in 1707 te zijn aangeplant. Daarmee komt de leeftijd van de boom op 316 jaar. De moerbei behoort daarmee tot de oudste bomen van Delft en is zeker de oudste fruitboom van de stad. Ook landelijk behoort de Delftse moerbei tot de groep van oudste fruitbomen.

De natuurorganisatie Natuurlijk Delfland heeft de gemeente Delft in een brief verzocht om de oude moerbei op de binnenplaats van het Hofje van Pauw aan de Paardenmarkt op de monumentale bomenlijst te zetten.

De boom is te vinden in de besloten achtertuin van de huisjes aan de Noordzijde.

Zie voor meer informatie zei de brief van Natuurlijk Delfland op het RIS (zie hier) en het bericht op hun website, zie hier. Bovenstaande foto is van Huub van 't Hart.

geplaatst op
10 september 2023
Tags: